Sankt Petri Logen invigdes den 6 januari 1871. Ordensbyggnaden uppfördes med hjälp av medlemmarnas hopsamlade medel och egna arbete.

Huset har till- och ombyggts i flera omgångar, 1877, 1885, 1887, 1910, 1932 och 1936. 1978 reparerades fasaderna och taket varvid Ordenssalen restaurerades och målades om.

Den 25 april 1980 förklarade länsstyrelsen Sankt Petri Logen för byggnadsminne.

Åren 1990-92 utfördes ”Storverk 92, en genomgripande renovering och restaurering av fastigheten. Nämnas kan att matsalen åter målades i ursprungsfärger och att några av väggarnas originalutsmyckningar togs fram.

Fastigheten har en stomme av timmer i två våningar. Ytterväggarna är klädda med liggande panel. Ordenshuset rymmer sammanlagt ungefär 500 personer fördelade på Stora matsalen, Ordenssalen och Gula Salongen. Det finns ytterligare fyra lokaler för mindre grupper på 10 – 20 personer.

Ordenssalen, eller Spegelsalen som den även kallas, anses med all rätt som en av Norrlands vackraste festlokaler. Namnet kommer av de stora, mycket vackra speglar som pryder flera av väggarna.

Restaurangverksamheten i Ordenshuset arrenderas ut och drivs oberoende av Sankt Petri Orden. Många andra sällskap och föreningar har regelbunden verksamhet på Logen. Härnösands gymnasium och högstadieskolor håller baler och avslutningsfester i denna unika och vackra sal som kan sägas vara Härnösandsbornas festlokal nummer ett.

Nyfiken på Sankt Petri Orden? Klicka här för att komma till deras hemsida.